Nederlandse fruithandelaren zijn in conflict met fruittelers in Zuid-Europa. Het geschil: wat is het risico van een schimmelziekte bij fruit dat van buiten de Europese Unie wordt geïmporteerd?
De belangen in de Europese fruitsector lopen niet parallel, zo schetst het Financieele Dagblad donderdag.
Aan de ene kant zijn er Nederlandse fruithandelaren, vooral gevestigd in Rotterdam, die vanuit de hele wereld fruit importeren, onder meer vanuit Zuid-Afrika en Argentinië. Dat fruit wordt ook geleverd aan Nederlandse supermarkten.
Zuid-Europese telers van citrusvruchten klagen echter dat fruit van buiten de Europese Unie steeds vaker getroffen wordt door de zogenoemde zwartevlekkenziekte. En die is volgens de Zuid-Europese telers besmettelijk.
Roep om importbeperking niet-Europees fruit
De roep om importbeperkingen op Europees niveau klinkt dan ook luid, vanuit Zuid-Europa. Maar de Nederlandse fruithandelaren die deals hebben met supermarkten zien dat helemaal niet zitten. Zij vinden dat er onafhankelijk onderzoek moet komen, omdat de kans op besmetting van Europees geteeld fruit helemaal niet groot zou zijn.
"Experts zouden zich hierover moeten uitspreken", zegt directeur Gert Mulder van handelsplatform Frugi Ventra tegenover het FD. "Maar de aanstelling van deskundigen is tot drie keer toe door de Zuid-Europese landen geblokkeerd."
Nederland importeerde afgelopen jaar voor 800 miljoen euro aan citrusvruchten, waarbij een deel bestemd was voor de wederuitvoer.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl